Scientific and theoretical basis for creating a favorable investment climate for attracting foreign investment in various sectors of the economy of Uzbekistan - Azatovna , Sheralieva Saida (International Journal of Psychosocial Rehabilitation, 2020)
Аннотация: Ушбу мақолада иқтисодиёт тармоқларига хорижий инвестицияларни жалб қилишда қулай инвестиция муҳитини яратишнинг илмий-назарий асослари ҳақида фикр юритилган. Ўзбекистоннинг бугунги кунда йирик хорижий инвестицияларни қабул қилувчи мамлакатлар қаторига кириши учун барча иқтисодий, сиёсий ва ҳуқуқий асос ва шарт-шароитлар яратилган. Лекин, Ўзбекистонга хорижий инвесторларни жалб қилиш ва улар киритаётган сармоялар миқдори ҳозирги давр талабларига тўлиқ жавоб бермаслиги, бозор ислоҳотларининг ҳозирги босқичида мамлакатимизга жалб қилинган хорижий инвестиялар самарадорлигини ошириш масалалари муҳим аҳамиятга эга бўлган устувор вазифалардан бири сифатида қаралиши лозимлиги эътироф этилган. Шу боисдан ҳам нафақат ички, балки хорижий инвестицияларни иқтисодиёт тармоқларига фаол жалб қилиш билан бирга, унинг самарадорлигини ошириш бўйича илмий асосланган хулоса ва тавсиялар ишлаб чиқиш механизмлари баён этилган. Таянч сўзлар: модернизация, иқтисод, валюта, инвеститция, жамғарма, мол-мулк, акция, қимматли қоғоз, банк, суғурта ташкилоти, европа, осиё, бизнес, бизнесмен, маблағ, сармоя, бошқарув, менежмент, авторитар, либерал, авторитар, шенген, иқтисодиёт. Аннотация: В данной статье рассматриваются научно-теоретические основы создания благоприятного инвестиционного климата для привлечения иностранных инвестиций в различные отрасли экономики. Сегодня созданы все экономические, политические и правовые основы и условия для того, чтобы Узбекистан стал одним из крупнейших получателей иностранных инвестиций. Однако признается, что привлечение иностранных инвесторов в Узбекистан и объем инвестиций не полностью соответствуют современным требованиям, и на современном этапе рыночных реформ следует считать одним из важнейших приоритетов повышения эффективности иностранных инвестиций в нашей стране. Поэтому описаны механизмы выработки научно обоснованных выводов и рекомендаций по повышению эффективности не только внутренних, но и иностранных инвестиций в различные отрасли экономики. Ключевые слова: модернизация, экономика, валюта, инвестиции, сбережения, собственность, акции, ценные бумаги, банковское дело, страховая компания, Европа, Азия, бизнес, бизнесмен, капитал, капитал, управление, менеджмент, авторитарный, либеральный, авторитарный, шенген Экономика. Resume: This article discusses the scientific and theoretical foundations of creating a favorable investment climate for attracting foreign investment in various sectors of the economy. Today, all economic, political and legal foundations and conditions have been created for Uzbekistan to become one of the largest recipients of foreign investment. However, it is recognized that the attraction of foreign investors to Uzbekistan and the amount of their investments do not fully meet the requirements of the times, and at the current stage of market reforms to increase the efficiency of foreign investment in our country should be considered a priority. Therefore, mechanisms for the development of scientifically based conclusions and recommendations to improve the efficiency of not only domestic but also foreign investment in various sectors of the economy are described.